Soulution 760 D/A konverter

Soulution 760 D/A jelátalakító egység

Minden jó készülék esetében elképzelhetetlen, hogy működése során bármit is töröljön a forrásjelből. Különösen igaz ez a nagyfelbontású digitális állományok esetében, de a CD- és az SACD-lemezek lejátszására is érvényes. Nincs az az erősítő, vagy hangsugárzó, amely pótolni tudja a forrásból elveszett információt. A hangzásminőség és a természethű megszólalás záloga a kiváló minőségű felvétel és a forrásjel feldolgozását végző elektronika kiválósága.

A 760 D/A jelátalakító kiválóan végzi a feladatát. A lehető legkisebb torzítással dolgozza fel a bemenetére kapcsolt digitális forrásjeleket és alakítja át azokat analóg jelalakká és úgy adja tovább a jelfeldolgozó és erősítő áramköröknek. Semmit sem vesz el a forrásjelből és semmit sem ad hozzá.

Legfontosabb jellemzői

A kivitele

A 760 D/A jelátalakító számos területen és vonatkozásban a 745 SACD lejátszóban sikerrel alkalmazott műszaki megoldásokra támaszkodik. A tervezésénél is ugyanazokat a szempontokat érvényesítettük: csúcsminőségű digitális csatoló felületeket alkalmazunk a zenei adatok optimális fogadásához, rendkívül pontos órajel generátor gondoskodik a digitális időalap torzulások kiküszöböléséről, intelligens digitális jelfeldolgozást használunk többszörös túlmintavételezéssel és nulla fázisú technológiával, az analóg kimeneti áramkörök minősége pedig vetekszik a legjobb előerősítők minőségével, a készülék tápellátásról pedig egy precíz és nagy kapacitású tápegység gondoskodik.

A 760 D/A jelátalakító tele van tömve csúcstechnológiával, amely mindössze egyetlen célt szolgál: a zene szeretete okán a lehető leghitelesebb megszólalást kívánjuk elérni vele. Ennél a készüléknél is következetesen kettős mono felépítést alkalmaztunk, a digitális és az analóg áramköröket külön-külön tápegység látja el tápárammal. A 760 D/A jelátalakító egységben digitális hangerőszabályozót használunk, így a készülék közvetlenül csatlakoztatható egy teljesítményerősítőhöz.

Túlmintavételezés

Egy nagy teljesítményű SHARC DSP áramkör végzi el a 8-szoros túlmintavételezést és a bemenő jeltől függően 24 bites/252,8 kHz-es, vagy 24 bites/384 kHz-es jelet állít elő a lehető legnagyobb pontossággal. Úgy véljük, hogy az interpoláció pontossága messze fontosabb, mint a magas órajel frekvencia. A CD-játszóink és a D/A jelátalakítóink a szakmai körökben nagy tekintélynek örvendő Anagram Technologies algoritmusait használja, ezután Burr Brown D/A jelátalakítók következnek digitális szimmetrikus elrendezésben. Miután úgy véljük, hogy a PCM jelátalakítási technológia a legkifinomultabb, a DSD jeleket is PCM jelekké alakítjuk a végső D/A jelátalakítás előtt.

 

Zero Tech

 

A 760 D/A jelátalakítóban a soulution innovatív Zero-Phase nulla fázisú technológiáját alkalmazzuk. Ezzel az analóg alul vágó szűrő által kiváltott legkisebb időzítési hibát is teljesen ki tudjuk küszöbölni. Mindegyik D/A jelátalakítóban szükség van egy analóg alul vágó szűrőre a kimeneti fokozatban, hogy el tudjuk nyomni a magasfrekvenciás zajt és a torz jeleket. A 750-as harmadrendű, 120 Hz-en vágó bessel szűrője mintegy 18 fokos fáziseltolódást okoz a hallható frekvenciasávban. A nullafázisú technológiánknak köszönhetően ugyanakkor az átalakítás után keletkező analóg zenei jel fáziseltolódása bőven 1 fok alatt marad a 20 Hz – 100 kHz-es tartományban! A nulla fázisú technológia a lehető legközelebb hozza a hallgatót a forrás, az élő zene varázsához. A zene életszerűbbé, valódi háromdimenziós térhangzássá válik, igen sok „levegővel” a hangszerek és az előadók körül. A megoldásaink révén a lehető legközelebbre visszük az eredeti zenei jelhez. A zene legapróbb részletei sem vesznek el.

Az órajel generátor

A csúcskategóriás D/A jelátalakítók másik kritikusan fontos szerkezeti eleme a lehető legpontosabb órajel generátor. Tapasztalatból tudjuk, hogy a lehető legalacsonyabb fázis-zaj arány sokkal fontosabb, mint a tartós frekvencia stabilitás. A nagyfrekvenciás oszcillátorok tervezőivel együttműködve egy erre az alkalmazásra optimalizált TCXO áramkört terveztünk. Nem az első felharmonikusán működik, hanem egyből a harmadikon. Az órajel modulok mintegy 100 MHz-es frekvencián dolgoznak, de ehhez hihetetlenül gyors erősítő fokozatokra van szükség az oszcillátor körben, eredményeként viszont a lehető legjobb fázis-zaj arányt kapjuk. Még a legjobb OCXO-k, vagy a rubidium-alapú oszcillátorok sem érik el ezt a specifikációt. A 760 DAC készülékünkben egy-egy leosztott oszcillátor modult talál a 44,1 kHz-es és a 48 kHz-es mintavételezési frekvenciájú forrásjelekhez.

A külső órajelhez történő szinkronizálással leromlana ezeknek a hihetetlen képességáű oszcillátoroknak a teljesítmnye. Éppen ezért a 760-as készüléken nem talál órajel bemenetet. Ugyanakkor a külső készülékek szinkronizálhatóak a 760 D/A jelátalakítóhoz, a csúcsminőségű órajel elérhető az órajel kimenetén.

D/A jelátalakítás

A Burr-Brown áramkörök csak D/A jelátalakítást végeznek. A belső felskálázó és szűrőfokozatait nem használjuk. A 80 MHz-es belső sávszélességgel az áram/feszültség átalakítás a lehető legjobb jel/zaj arányt és a lehető legnagyobb dinamikát biztosítja az analóg tartományban.

A kimenő fokozata

A 760-as D/A jelátalakító egyedi kialakítású és egy analóg számítógéphálózattal tovább optimalizált tranzisztorokra alapozott szélessávú kimenő fokozatának sávszélessége 40 MHz (-3 dB). Ilyen válaszidővel bármilyen zenei forrásjelet magas hangzáshűséggel tudunk feldolgozni, eredményeként életszerű, valódi háromdimenziós, térinformációban gazdag analóg jelet kapunk, amely hallgatása igazi élményforrásá válik.

A tápegysége

A kiváló hangzásminőségű audió forráskészülék lelke a stabil, zajmentes tápegység – főleg az audió fokozatokban. A 760-as készüléket két dedikált tápegységgel láttuk el: az egyik az audió áramkörök, a másik pedig a digitális áramkörök tápellátásáról gondoskodik. Az audió fokozatok tápellátására innovatív, erősítőszerű áramköri megoldást dolgoztunk ki, amely hihetetlenül stabil tápfeszültséget biztosít. A több mint 500.000 µFarad pufferkondenzátor kapacitás korlátlan impulzusáram tartalékot jelent az analóg áramkörök számára. A 760 D/A jelátalakítóban a tápáramot vastag áramsínek szállítják, ami az audió készülékek esetében teljesen szokatlan megoldás.

Kezelése

A760 D/A jelátalakítót az előlapi kezelőszervekkel és egy forgatógombbal kezelheti. További funkciókkal a különféle készülékekből összeállított teljes audió rendszer oiptimalizálható.

A csatlakozói

Analóg kimenetei:
- 1 x szimmetrikus kimenet (XLR)

- 1 x aszimmetrikus kimenet (RCA)

A digitális kimenetei:
- 1 x SPDIF (RCA)

- 1 x AES/EBU (XLR)

- 1 x Optijai (Toslink)

Digitális bemenetei:
- 1 x SPDIF (RCA)

- 1 x AES/EBU (XLR)
- 1 x Optikai(Toslink)

- 1 x USB

- 1 x Ethernet

A rendszerösszekötő LINK rendszer
- 2 x RJ45

 

Műszaki adatai

Névleges feszültségszintek

220 – 240 V / 50 – 60 Hz modell

220 – 240

V

Áramfelvétele

OFF (készenléti üzemmódban)

<0,5

W

ON (bekapcsolt állapotban)

50

W

Teljesítményerősítő kimenet

Kimenő feszültség

szimmetrikus (XLR)

4

Vrms

aszimmetrikus (RCA)

2

Vrms

Kimenő csúcsáram

0,2

A

Kimenő impedancia

szimmetrikus (XLR)

10

Ω

aszimmetrikus (RCA)

10

Ω

Frekvencia átvitele

(az adatformátumtól függő)

DC-100

kHz

Törtzítása (THT + Z)

<0,002

%

A zajküszöb

140

dB

Hangerő szabályozási tartománya

0...-80

dB

Csatornaegyensúly szabályozási tartománya

<- 9...0...9 ->

dB

Digitális kimenetei

Kimenő feszültség

SPDIF

500

mV p-p

AES/EBU

5

V p-p

Kimeneti impedancia

SPDIF

75

Ω

AES/EBU

110

Ω

Digitális bemenet

Érzékenysége

0,3 - 5

V p-p

Bemeneti impedanciája

SPDIF

75

Ω

AES/EBU

110

Ω

PLL – tartomány

+/- 100

ppm

USB bemenet

Érzékenysége

0,5 – 3,6

V p-p

PCM

Bitmélység

16 - 24

Bit

Frekvencia

32 - 192

kHz

Audio Class 2.0

Natív az OSX alatt, a Windows rendsze-rekhez meghajtó programra van szükség

PDFUSB meghajtó 1.22
PDFUSB meghajtó 1.61

LAN bemenet

Érzékenysége

0,4 – 3,3

V p-p

PCM

Bitmélység

16 - 24

Bit

Frekvencia

32 - 192

kHz

DSD

Bitmélység

1

Bit

Frekvencia

2,82-5,64

MHz

Fájlformátumok

FLAC (Free Losless Audio Codec)
WAV (Waveform Audio File Format)
MP3 (Mpeg Audio Layer 3)
ALAC (Apple Lossless Audio Codec)
AAC (Advanced Audio Coding)
AIFF (Audio Interchange File Format)
DSF és DFF (DSD digitális adatfolyam fájl)

A rendszerelem összekötő LINK rendszer

+12

V