Soulution 725 előerősítő

Soulution 725 előerősítő

A tápegység technológiájának köszönhetően a 725-ös előerősítő még jobb, lélegzetelállítóan hiteles háromdimenziós hangteret képes felrajzolni, mint elődje, a 720-as modell tette. Részletgazdagságában szinte felülmúlhatatlan. Mélyei ütnek. A zajt és a torzítást is sikerült tovább csökkenteni. Ez az előerősítő a teljes HiFi rendszere parancsnoki központja lehet. Számos teszt igazolta, hogy hangzásminősége a kategóriájában egyedülálló.

Új tápegység technológia

A 725-ös teljesen újratervezett tápegysége még precízebben dolgozik, még pontosabb a szabályozó elektronikája, gyorsabb, mint amilyen a 720-as modell tápegysége volt. A több mint 500.000 µfarad tároló kapacitásával gyakorlatilag bármilyen impulzust hitelesen meg tud szólaltatni, sohasem fogy ki az energiából.

A reddot Design díj

A solulution Series 7 időtlenül elegáns formatervét 2006-ban a méltán híres, nemzetközileg nagy elismertségnek örvendő reddot (piros pont) formatervezési díjjal tüntették ki. A nemzetközi zsürit elsősorban a letisztult és nem tolakodó nemes vonalvezetés, a láthatatlan hűtőbordák és a rejtett csavarkötések nyűgözték le.

Legfőbb jellemzői

A filozófiánk

A tökéletes előerősítő a terheléstől függetlenül változatlan szinten és fázistorzulás nélkül teljesít. A soulution cégnél kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ehhez az ideális állapothoz közel kerüljünk, anélkül, hogy a hangminőséget rontó olyan bevált trökkökhöz folyamodnánk, amint amilyen például a magas negatív visszacsatolási érték. Eredményeként virtuálisan torzításoktól, zajtól és búgástól mentes, a lehető legjobb csatorna elválasztási értéket és lenyűgöző sávszélességet (akár 1 MHz/3 dB-en) felmutató erősítőket gyártunk.

Kivitele

A jel útjába épített lehető legkevesebb alkatrésszel és a szigorúan kettős mono felépítéssel, a diszkrét jobb és bal csatornával a lehető legtisztább hangzást sikerült elérnünk és gyakorlatilag megszüntettük a csatornák közötti áthallást. A bemenetválasztás (a földelő csatlakozót is beleértve) csúcsminőségű relék közbeiktatásával történik. A bemenetek pufferezésével pedig a 725-ös csak barátságos terhelést jelent a forráskészülékeknek.

A bemeneti szintek szabályozhatóak, így a szintkiegyenlítéssel a különböző kimeneti szintű forráskészülékek is azonos szintre hozhatóak, nem lesz hangerő különbség az egyes bemenetek között. A készülék folyamatosan figyeli a bemenő jeleket, az esetleges egyenáramú maradék összetevőket az igény szerint automatikusan be- és kikapcsoló kiváló minőségű blokkoló kondenzátorok választják le. Ilyen módon a lehető legnagyobb fokú üzembiztonság garantálható. További biztonságot jelent, hogy az előlapi kijelző rögtön jelzi, ha egyenáramú bemenő jelet érzékelt a készülék.

A hangerő szabályozás

A hangerő szabályozó áramkörben nagy pontosságú, alacsony zajú fémfólia ellenállásokat használunk, a hangerő és a csatornaegyensúly egyaránt pontosan szabályozható. Az erősítők esetében nagy veszélyt jelentő, a hangerőszabályozás közben keletkező kapcsoló csúcsáramok blokkolására egy második PGA (programozható erősítési tényezőjű erősítő) alapú hangerő szabályozó egységet építettünk be. Ez csak a hangerőváltáskor lép működésbe, a potenciométerhez hasonlóan működik, kattanás nélkül, folyamatosan, igen finom lépésekben szabályozhatóvá válik általa a hangerő. Mihelyt beállította a kívánt hangerő szintet, annak finomszabályozását a nagy pontosságú ellenállások végzik.

A kimenő fokozata

Annak érdekében, hogy akár igen hosszú összekötő kábelek se okozzanak gondot, a 725-ös erősítő többfokozatú jelerősítő egysége a 711-es teljesítményerősítőben alkalmazott megoldáshoz hasonlóan működik. A legtöbb esetben a hangjel továbberősítése nélkül is tartható a stabil jelszint.

Az optimalizált áramkör lelke egy egyedi készítésű teljesítménytranzisztor, amelyet egy analóg, pontos számításokat végző áramkör linearizál tovább. Ilyen módon igen gyors, igen pontos és ultra széles frekvenciatartományt átfogó (2 MHz/-3 dB) erősítő egységet sikerült kialakítanunk.

Az MC hangszedő jeleit fogadni tudó előerősítő fokozat (opcionális)

Igen nagy kihívást jelent az igen pontos, ideális hangszedő illesztő egység elkészítése. Legalább 80 dB-es erősítési tényezővel kell rendelkeznie –ez mintegy 10.000-szeres jelszint erősítést jelent-, ugyanakkor meg kell őriznie a bemenő jel szintváltozásait és fázisát, emellett igen precízen követnie kell a RIAA-IEC ekvalizálási szabvány előírásait is. A 725-ös erősítőben ezt a feladatot egy ultra széles frekvenciasávú (1 MHz/-3 dB), a legjobb minőségű alkatrészekből megépített többfokozatú erősítő egységgel oldottuk meg.

A tápegysége

A jó hangú erősítő egyik megha-tározó fontosságú eleme a zaj-mentes tápegység – főleg az audió fokozatokhoz. A 725-ben két egyedi tápegység van, az egyik az audió fokozatokat szol-gálja ki, a másik pedig a digitális áramköröket látja el tápfeszült-séggel. Az audió egységek táplá-lásához egy erősítőszerű innova-tív megoldást fejlesztettünk ki, amely hihetetlenül stabil áram- ellátást garantál. A 725 teljesen átdolgozott analóg tápegysége még precízebben és gyorsabban dolgozik, mint a 720-as modellé.

Az 500.000 µFarad értéket is meghaladó kapacitású tároló kondenzátor blokk szinte korlátlan mennyiségű áramot szolgáltat az analóg áramköröknek. A készülék belsejében vaskos rézrudak szállítják az áramot gyakorlatilag veszteség nélkül. Ez az audió készülékeknél ritkán alkalmazott megoldás segít abban, hogy a 725-ös modell mninden szerkezeti eleme időben megkaphassa a működéséhez szükséges áramot.

A kezelése

A 725 az előlapi kezelőgombokkal és egy forgatógombbal kezelhető. Valamennyi üzemmódja jól leolvasható az előlapi kijelzőről. Számos egyéb funkcióval optimalizálható a készülék, illetve a sokféle szerkezeti elemből álló teljes audió rendszer működése.

Műszaki adatai

Teljesítményadatok

Áramfelvétele (ON, bekapcsolt állapotban)

60

W

Áramfelvétele (OFF, kikapcsolt állapotban)

<0,5

W

Vonalszintű bemenetek (IN1/2, IN 4...6)

Feszültségerősítés

szimmetrikus

+9,5...+18,5

dB

aszimmetrikus

+3,5...+12,5

dB

Frekvencia átvitele

DC...1

MHz

Felfutási sebesség

400

ns

Torzítása (THT + Z) 1 kHz-en

<0,0006

%

Jel/zaj arány (SNR) 1 kHz-en

130

dB

Áthallási csillapítása 1 kHz-en

105

dB

Impedanciája

szimmetrikus

2

aszimmetrikus

47

A hangszedő jeleit fogadó bemenet (IN3, opcionális)

Feszültségerősítés

+54...+60

dB

Erősítési sávszélesség (belső)

DC...1

MHz

Feléledési idő

400

ns

Torzítása (THT + Z) 1 kHz-en

<0,0006

%

Impedanciája

állítható

10 – 1.000

Ω

Kimenetek

Legnagyobb kimenő feszültsége

szimmetrikus

16

Vrms

aszimmetrikus

8

Vrms

Lengyobb áramszint

1

A

Impedancia

szimmetrikus

2

Ω

aszimmetrikus

2

Ω

LINK

12

V

Méretei

Hossza x szélessége x magassága

480 x 450 x 167

mm

Tömege

30

kg

 További információk itt olvashatók.