Soulution 755 phono erősítő

Soulution 755 hangszedő illesztő előerősítő

A mozgótekercses hangszedőkből érkező igen alacsony jelszint felerősítése igazi kihívást jelent az analóg áramkörök tervezői számára ahhoz, hogy abból alacsony torzítás, alacsony zaj, tökéletes csatorna elválasztás és a lehető legnagyobb fokú linearitás és 80 dB-t is meghaladó erősítés, a jelszint 10.000 szeres felerősítése mellett fázishelyes, megfelelő jelszintű és emellett még a RIAA-IEC ekvalizálási görbének is megfelelő jelszintet produkáljanak.

A 755-es hangszedő illesztő előerősítő könnyűszerrel vette ezt a sokrétű akadályt. Ezzel az analóg lemezek végre a lehető legjobb hangzásminőségben szólalhatnak meg. Olyan magával ragadó hangzással lepik meg a hallgatót, amilyenben korábban aligha lehetett része.

A legfontosabb jellemzői

Belső felépítése

Az aszimmetrikus áramköri elrendezés a jel útjában lévő lehető legkevesebb alkatrésszel is jó minőségben valósítható meg. A kettős mono felépítés, külön bal és jobb csatornával nagymértékben javítja a jelek tiszaságát és gyakorlatilag kiküszöböli a csatorna áthallást. A bemenetválasztást (a földelőpont választását is) csúcsminőségű relék végzik. A bemeneti áramkör pufferezésével a 755 csak szelíd terhelést jelent a hangszedők számára. Mindhárom bemenete (2 x MC, 1 x MM) esetében szabadon választható meg az erősítési tényező és a lezáró ellenállás. A görbült lemezekből eredő dübörgés kiküszöbölése érdekében egy IEC alulvágó szűrőt építettünk be (<20 Hz), amely megvédi a hangsugárzó membránokat a szélsőséges kilengésektől. Az erősítő mono üzemmódban is működtethető.

A hangerő szabályozás

Az analóg passzív hangerőszabályozó áramkörben igen nagy pontosságú, alacsony zajú fémfólia ellenállásokat használunk, amelyek a hangerőt és a csatornaegyesúlyt is szabályozzák. A hangerő szabályozás közbeni, az erősítőkre nézve ártalmas kapcsoló áramlöketek kiküszöbölése érdekében egy második, PGA (programozható erősítési tényezőjű) erősítő áramkörre alapozott hangerő szabályozót is beépítettünk. Ez az áramkör csak a hangerő módosításakor aktív, a potenciométerhez hasonlóan működik és igen apró lépésekben történő, kattanás nélküli hangerő szabályozást tesz lehetővé. Mihelyt beállította a kívánt hangerőt, a készülék ismét a precíziós ellenállásoknak adja vissza a hangerő pontos szinten tartását.

Teljesen ki is iktatható a hangerő szabályozó áramkör a jel útjából, ha a 755-ös hangszedő illesztő erősítőt nem közvetlenül a teljesítményerősítőhöz, hanem egy vonalszintű előerősítőhöz csatlakoztatja.

A hangszedő jel illesztőegység (ekvalizátor)

Az ideális hangszedő illesztő erősítő kialakítása mindig nagy kihívást jelent a csúcsminőségű audió elektronikát és készülékeket fejlesztő mérnökök és tervezők számára, Nem is csoda, hogy a legtöbbjük esetében az a feladat amolyan «pièce de réstistance», kissé vonakodva fognak hozzá a feladat teljesítéséhez. Az akár 80 dB-es (vagy másképpen kifejezve 10.000-szeres) jelszint erősítés úgy, hogy eközben változatlan maradjon a jel fázisa és mindvégig egyenletes legyen az erősítés, mindez egy igen széles (az erősítőn belül 1 MHz-es/-3 dB-en) frekvencia átfogással, a legtapasztaltabb fejlesztők számára is embert próbáló feladatnak mondható. Ráadásul még arra is ügyelniük kell, hogy a jelalak mindvégig a RIAA/IEC szabványban meghatározott értékek között maradjon. Ezt az összetett feladatot csak a legjobb alkatrészekből megépített többfokozatú erősítő kapcsolás tudja megoldani.

A kimenő fokozata

Nagyon fontos, hogy semmi se vesszen el a forrásjelből, éppen ezért elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű kimenő egységet alkossunk és használjunk. A készülék esetében ugyanazt az áramkört használjuk, mint amit a 725-ös készülékbe építettünk. A széles frekvencia átfogású kimenő fokozat lelke az egyedi kialakítású teljesítmény tranzisztorokra alapozott optimalizált áramkör, amelyet egy további analóg áramkör optimalizál. Az áramkör frekvencia átfogása 40 MHz (-3 dB-en). Ilyen gyors reakcióidők mellett a készülék a bejövő jeleket veszteségmentesen, megfelelő sebességgel és hitelesen, a zene legapróbb részletét is megőrizve tudja tolmácsolni. Eredményeként valódi háromdimenziós, térinformációban gazdag, teljesen életszerű hangzást élvezhetünk.

A tápegysége

Minden jó hangú audió forráskészülék egyik meghatározó eleme a stabil, zajmentes tápegység – főleg az audió fokozatoknál. A 755-ös készüléket két, az adott feladatra optimalizált tápegységgel láttuk el. Az egyik tápegység az audió áramköröket szolgálja ki, míg a másik a digitális áramkörök számára biztosítja a szükséges tápfeszültséget. Az audió áramkörök táplálásához innovatív, erősítőszerű áramköri kapcsolást dolgoztunk ki, amely hihetetlen stabil tápáram ellátást biztosít. Az 50.000 µFarad értéket is meghaladó kapacitású tároló kondenzátorok a legszélsőségesebb impulzusok életszerű megszólaltatásához is szinte korlátlan tartalékot biztosítanak. A 755-ös hangszedő illesztő erősítőn belül vastag tápáram sínek szállítják a tápfeszültséget veszteségmentesen. Ez az audió világban teljesen szokatlan megoldás!

A kezelése

A 755-ös hangszedő illesztő erősítőt az előlapi kezelőszervekkel és egy forgatógombbal kezelheti. A készülékbe épített további funkciókkal a több összetevőből álló teljes audió rendszer működése is optimalizálható.

A csatlakozói

Az analóg bemenetei:
- 2 x aszimmetrikus bemenet (MC)
- 1 x aszimmetrikus bemenet (MM)

Az analóg kimenetei:
- 1 x szimmetrikus kimenet (XLR)
- 1 x aszimmetrikus kimenet (RCA)

LINK rendszerkomponens összekötő rendszer
- 2 x RJ45

Műszaki adatai

Névleges feszültsége

220 – 240 V / 50 – 60 Hz-es modell

220 – 240

V

Áramfelvétele

OFF (készenléti üzemmódban)

<0,5

W

ON bekapcsolt állapotban

50

W

Az előerősítő kimenet

Erősítési tényező

+62..+78

dB

Kimenő feszültség

szimmetrikus

4

Vrms

aszimmetrikus

2

Vrms

Legnagyobb kimenő áram

1

A

Impedancia

szimmetrikus

10

Ω

aszimmetrikus

10

Ω

Frekvencia átvitele

 

DC-2

MHz

Teljes harmonikus torzítása (THT+ Z)

<0,002

%

A zajküszöb

140

dB

Hangerő szabályozási tartomány

0...-80

dB

Csatornaegyensúly szabályozási tartomány

<- 9...0...9 ->

dB

A rendszerelemeket összekötő LINK rendszer

+12

V