Soulution 530 integrált erősítő

Soulution 530 integrált erősítő

Egy kompromisszumoktól mentes előerősítő és egy ugyancsak kompromisszumoktól mentes teljesítményerősítő egy dobozba építve, természetesen referencia minőségben. Mi itt a soulution cégnél ezt értjük az integrált erősítő koncepció alatt.

Élvezze a tiszta hangzást és az erőt, amit ez a zenegép nyújtani tud!

Legfontosabb jellemzői

A filozófiánk

A legtöbb integrált erősítőnél egy többfunkciós áramkör gondoskodik a hangerő szabályozásról, a forrásválasztásról és az erősítésről.

Nem így a soulution 530 integrált erősítő esetében! Mi itt minden funkciót önálló áramkörrel oldunk meg, egy külön referencia minőségű előerősítőt és egy ugyancsak referencia minőségű teljesítményerősítőt építettünk egy közös házba.

Egy valódi soulution termék– egy igazán nagyszerű erősítő született belőle.

Kivitele

Az 530 analóg audió egységeit fizikailag is leválasztottuk a tápegységről és a digitális áramkörökről. Az egyes szerkezeti egységek közötti kölcsönhatás minimális mértékűre csökkentése érdekében még külön le is árnyékoltuk ezeket a szerkezeti egységeket. A teljesítményerősítő egység kettős mono felépítésű. A bal és a jobb audió csatorna teljesen azonos áramkörökből épül fel, ennek köszönhetően sikerült elérnünk a három dimenziós hangleképezés egyik fontos előfeltételeként a >110 dB csatorna leválasztási értéket.

Az erősítés

Az 530 áramkörei a 710-es és 700-as erősítő technológiájára alapozottak. A kapcsolás lelke egy saját fejlesztésű feszültség erősítő fokozat, amely 80 MHz-es felső frekvenciahatáron dolgozó linearizált erősítő egységeket használ.

Az áramerősítés három fokozatban történik, mindegyik fokozat kicsi, de éppen ezért csaknem maradéktalanul lineáris tartományban dolgozik. A magas A osztályú üzemet 47.000 µF-os tároló kondenzátorok segítik, amelynek eredményeként az erősítő fokozat csaknem korlátlan impulzusátviteli képességgel rendelkezik. Az erősítő panel tápellátásáról masszív réz tápáram sínek gondoskodnak, a túlméretezett hangsugárzó csatlakozó aljzatokon keresztül pedig az 530-as erősítő szinte korlátlan teljesítménytartalékával bármilyen nehéz próbatételt jelentő hangsugárzót érezhető korlátok nélkül tud meghajtani.

A nagy pontosságú nyugalmi tápáram szintet szabályozó áramkörök minden körülmények között optimális A osztályú üzemet tesznek lehetővé, anélkül, hogy bármi módon bele kellene avatkoznunk a zenei forrásjelbe. Éppen ezért már a bekapcsolás pillanatától a hangerő szabályozó állásától függetlenül mindig optimális hangzásminőséget élvezhet. A bemeneti áramkörökben gondosan kialakított szűrők védenek a zavaró rádiófrekvenciás, vagy egyenáramú zavarjelektől, a kimeneti áramkörökön alkalmazott rövidzár védelem pedig az erősítő biztonságos üzemeltetését és a csatlakoztatott hangsugárzók védelmét garantálja. A készülék folyamatosan figyeli a bemeneti szinteket.

A tápegysége

Összesen kilenc –egyenként az adott funkcióra optimalizált- tápegység táplálja az 530-as integrált erősítő áramköreit. A digitális és az audió áramkörök tápegységei elektromosan optocsatolókkal és transzformátorokkal teljesen le vannak választva egymásról. Négy csúcsminőségű kapcsolóüzemű tápegység 2.400 watt audiofil minőségű tápáramot biztosít. A be- és kimenetükön egyaránt csúcsminőségű szűrőtagokat talál, hat nagysebességű soulution feszültségszabályozó gondoskodik a minden eddigi ismert transzformátor alapú technológiánál stabilabb tápellátásról.

Kezelése

Az 501-es mono erősítőt egy, az előlapon található forgatógombbal kezelheti. Más soulution termékekkel a LINK rendszeren összekapcsolva akár távolról is vezérelhető.

A hangerő szabályozó

Az 530-as modell hangerő szabályozójában nagy pontosságú, alacsony zajú fémréteg ellenállásokat használunk, amelyek a hangerőt és a csatornaegyensúlyt egyaránt szabályozzák. A hangerő szabályozás alatti, a teljesítményerősítők számára veszélyes kapcsolózaj kiküszöbölése érdekében az 530-as előerősítőt egy PGA (programozható erősítési tényezőjű erősítő) alapú második hangerő szabályozóval is elláttuk. Ez csak a hangerő szabályozás alatt aktív. Hasonlít a potenciométerhez, apró, pontos lépésekben, fokozatmentesen tudjuk szabályozni vele a hangerőt. Mihelyt elértük a kívánt hangerő szintet, a szabályozást ismét a precíziós ellenállások veszik át.

Az előerősítő kimenet

A soulution 530 integrált erősítőt előerősítő kimeneti aljzatokkal is elláttuk, ide mélynyomókat, felvevő készülékeket, vagy erősítőket csatlakoztathat, amelyeket közvetlenül az 530 előerősítője hajt meg, kikerülve a készülék teljesítményerősítő fokozatát.

A térhangzású üzemmód

A térhangzású üzemmód révén az 530 optimálisan építhető be egy csúcsminőségű AV rendszerbe. A térhangzású üzemmódban a bemenő jel elkerüli az előerősítő egységet, a hangerő- és a csatornaegyensúly szabályozó áramköröket.

Kezelése

Az 530 integrált erősítő az előlapján található három nyomógombbal és egy forgatógombbal kezelhető. A többfunkciós kezelőszerveknek köszönhetően a teljes audió rendszer működése optimalizálható, az egyes rendszerelemek optimálisan állíthatóak be. A jól leolvasható előlapi kijelző minden üzemállapotot kijelez.

A készülék műszaki adatai

Névleges tápfeszültség igénye

A 220 – 240 V / 50 – 60 Hz-es modell

220 – 240

V

Áramfelvétele

Kikapcsolva (készenléti üzemmódban)

<,5

W

Üzemállapotban

350

W

Bemenetei (IN 1 ... IN 5)

Impedancia

Szimmetrikus (IN 1... IN2

3

Aszimmetrikus (IN 3...IN4)

3

A hangszedő jelét fogadó bemenet (IN 5)

Állítható

 

Teljesítményerősítő kimenet

Teljesítmény

8 Ω-on

125

W

4 Ω-on

250

W

2 Ω-on (dinamikus)

500

W

Kimenő áram

45

A

Erősítési tényező

-31...+42

dB

Frekvencia átvitele

DC-800

kHz

Felfutási ráta

900

ns

Teljes harmonikus torzítás + zaj

<0,001

%

Csillapítási tényező

>10.000

 

Jel/zaj arány

>120

dB

Áthallási csillapítás

<110

dB

Előerősítő kimenet

Erősítési tényező

szimmetrikus

-57...+16

dB

aszimmetrikus

-63...+10

dB

Frekvencia átvitele

DC-800

kHz

Torzítása (teljes harmonikus torzítás + zaj)

<0,001

%

Jel/zaj viszony

>120

dB

Áthallási csillapítás

<120

dB

Kimeneti impedancia

szimmetrikus

10

Ω

aszimmetrikus

10

Ω

LINK csatoló rendszer

+12

V