Paradigm Signature Sub 2

Sub 2

Hat hosszúlöketű hangszóróval épített aktív mélynyomó

A legtöbbet hozza ki a zenéből és a házimoziból

A világ legjobb mélynyomója, pont.

A SUB 1 és SUB 2 aktív mélynyomóink tervezésénél a legnehezebb mérnöki feladat nem az volt, hogy hangosabban szóljanak és mélyebbre menjenek le, mint a világ bármely más mélynyomója, hanem az volt az igazi kihívás, hogy mindezt egy akkora dobozba tudjuk rejteni, ami nem uralja még a nappalit és emellett a legfinomabb bútorok közé is beilleszthető házba kellett azt építenünk.

Nézzük, hogyan sikerült: A SUB 2 alsó határfrekvenciája 7 Hz nadrágszár lobogtató kimenő szinten: 112 dB 10 Hz-en, 126 dB 60 Hz-en (szobában mérve). 240 voltos tápfeszültségről táplálva a SUB 2 4.500 watt folyamatos, RMS teljesítményt pumpál ki, de az egyedi teljesítménytényező korrekciós rendszerének köszönhetően rövid időre 9.000 watt dinamikus csúcsteljesítményt is le tud adni. Van még kétsége, hogy hogyan tud életet lehelni a koncertfelvételeibe és az akciódús mozifilmjeibe? A SUB 1 sem sokkal szerényebb értékekkel büszkélkedhet: 1.700 watt folyamatos és 3.400 watt csúcsteljesítmény leadására képes.

Ezt persze nem egyetlen, hanem mélynyomónként hat csúcsminőségű hangszóróval tudtuk megoldani. A mélynyomóink kristálytisztán és tökéletes pontossággal szólaltatják meg a tranzienseket. A dinamikacsúcsok villámgyorsan és elemi erővel szólalnak meg. A mélyhang leképezés pontossága minden képzeletet felülmúl, a megszólalás részletgazdag, ami nem kis részben a mélynyomóinkban alkalmazott egyedi VCDA (Vibration-Canceling Design Architecture, vibrációkioltó tervezési megoldás és kivitel) megoldás eredménye.

Vibráció kioltó belső felépítés

A Paradigm kis segítségével a fizika győzedelmeskedett a mechanika felett

A hagyományos kivitelű mélynyomókban általában egy nagy mélyhangszórót találunk. Ahogy a hangszóró membránja előre-hátra mozog, vele remeg a doboz is, ami elkeni a hangszóró hangzásképét, elveszti a mélyhang a tisztaságát, pontatlanná válik a hangok leképezése. Éppen ezért a gondosan kivitelezett mélynyomókban, mint amilyen a Paradigm Reference mélynyomó családja is, a mélynyomók dobozán belül kifinomult merevítési, rezgéscsillapítási megoldásokat alkalmaznak.

A Paradigm nem is egy, hanem hat nagyteljesítményű hangszórót épített egy mélynyomó dobozba, így megfelelően hatékony belső merevítés nélkül aligha maradhatna rajta épségben a martinis koktélpohár, amikor elkezdenek dolgozni benne a hangszórók… A Paradigm által Észak-Amerikában tervezett és gyártott SUB 1 és SUB 2 mélynyomók nem ugrálnak, csak nyomják kifele a hangot, hatalmas légtömeget mozgatnak meg nagy erővel, de közben alig remeg bele a mélynyomó háza.

A hat, tökéletesen egyforma, kiegyensúlyozott csúcsminőségű hangszórót sugárirányban rendeztük el (oldalankét két-két hangszórót) a hatszögletű dobozban. Mivel a fizika törvényei szerint az ellentétes irányú, de azonos magnitúdójú erők kioltják egymást, az amúgy igen erős rezgések kölcsönösen kioltják egymást. Legfeljebb csak lelökheti a koktélpoharat a mélynyomóról, olyannyira hatékonyan tudtuk csökkenteni a nagy hangszórók keltette belső rezgéseket.

 

Ezek a mélynyomók tolják kifele a levegőt, nem pedig a dobozt rázzák!

Rengeteg levegőt mozgatnak meg, hatalmas erővel, de közben csaknem mozdulatlan marad a doboz

A vibráció kioltó dobozkivitelünk csak egy része a teljes történetnek. Legalább ilyen fontos a megmozgatott levegő térfogata. A SUB 2 viszonylag kis dobozában hat 10"-es hangszóró dolgozik és több levegőt pumpál ki, mint két 15”-es óriás hangszóró! A SUB 1 hat 8”-es hangszórója pedig pont annyi levegőt mozgat meg, mint két 12”-es mélyhangszóró. Ezt a teljesítményt a hangszóróink kivételesen jó, egyedi megmunkálásával tudtuk elérni.

 

Csúcsminőségű, ásványi anyagokkal töltött kopolimer polipropilén mélyhangszóró membránok: A 30 %-os ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően érezhetően megnőtt a membrán merevsége, pontosabbá, konzisztensebbé vált a hangleképezés. A hangszóró gyors, mélyre megy, hangos, feszes ritmusképletekkel, a zene szövetének legmélyebb rétegeit is kíméletlen pontossággal tárja fel, tökéletesen pontos ütemtartással.

A membránra fröccsöntött NLC™, a membrán mozgását nem korlátozó bordázott TPE membránszél és Nomex® textil pille. Ezeket az igen kis fajsúlyú NLC™ peremszéleket a SUB 1 mélynyomón FEA módszerrel optimalizáltuk és a házban fröccsöntöttük rá a membránra. Tízszer hatékonyabban csillapítják a rezgéseket és a remegéseket, mint a hagyományos hőre lágyuló elasztomerek, a bordázott anyag a vibrációkat kioltó Vibration-Canceling Design Architecture felfüggesztési megoldásunkkal együtt gondoskodik arról, hogy torzítás még a legnagyobb membránkilengés (ez csak-nem 50 mm a SUB 2 esetében!) és a legnagyobb teljesítmény mellett nyomokban se legyen kimutatható.

RCR™ rezonancia szabályozó bordák. Az NLC™ peremtechnológiára nem is volt szükség a SUB 2 esetében, mivel a hat 10"-es motor eleve nagyobb membránszél beépítését teszi lehetővé. A membránok rezonanciáját szabályozó bordázás tovább növeli az új VC motorfelfüg-gesztés hatékonyságát. A SUB 1-hez hasonlóan itt is extrém nagy a membrán kilengése.

Mágneses pólusvas. FEA-optimalizált, egyedi kialakítású elem a minél nagyobb membrán-kilengés támogatásához.

Nagy nyomáson öntött alumínium hangszórókosár AVS™ Airflow Ventilation System hűtő légáramlással. A hangszórókosár írányított légáramlást biztosító nagy bordái jelentősen megnövelik a hőleadó felületet, így a nagy zenei csúcsoknál sem hevül túl a motor, a halkabb részeknél pedig a hagyományos konvekciós hűtés gondoskodik az optimális hőmérsékletről. A CNC megmunkálás igen pontos mérettartást garantál.

3"-es (76 mm-es) 10 rétegű nagy kilengésű alumínum lengőcséve. A magas hőmérsékletet is jól tűrő kompozit poliamid csévetestre csévélt túlméretezett lengőtekercs rendkívüli stabilitást ad a motornak és extrém nagy membránkilengést tesz lehetővé.

 

Extrudált alumínium központi hűtőborda. A hangszóró közepén nyújt konvekciós és irányí-tott léghűtést, így hatékonyan vezeti el a nagy se-bességű, alacsony turbulenciájú pólusvasnál keletkezett hőt, növelve ezzel a motor teljesítő-képességét és csökkentve a torzítást.

Számítógéppel optimalizált kerámia (kemény ferrit) mágnesszerelvény kiegyensúlyozott mezőgeometriával. Végeselemzési módszert használva optimalizáltuk a mágnesszerelvényt, hogy az eddig legnagyobb teljesítményt tudjuk kihozni a Signature mélynyomóból. Kivételesen jó lett a tranziens leképezés és a fázisreakció, nagy teljesítményen is megmaradt a kimenő jel linearitása.

 

Csúcsminőségű “Kilomax” erősítő

Egy 3 kilowattos erősítő alap: A Paradigm tervezte és gyártotta Észak-Amerikában. A SUB 2 csúcs-minőségű Ultra D osztályú™ erősítője nem ok nélkül kapott magasztaló teszteket, már a Signature SUB 25 esetében is bizonyított. Erre a sikerre alapozva a mérnökeink újra munkához láttak, ügyeskedtek, újra tesztelték és módosították az erősítő áramköreit és programját. Eredményeként megszületett az általunk (és ahogy tudjuk, bárki által is) gyártott legnagyobb teljesítményű mélynyomó. Mi csak “Kilomax”-nak becézzük, mert 240 voltos tápáramra kapcsolva 4.500 watt folyamatos és 9.000 watt csúcsteljesítményt képes leadni.

Nincs benne táptranszformátor. A kimenő fokozatát közvetlen a tápáram vezetékre kapcsoltuk, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt tudja leadni.

 

Továbbfejlesztett kimenő fokozat. Gyorsabban és hatékonyabban kapcsol. A MOSFET kimenő fokozatban lassú beépített diódákat használó hagyományos D-osztályú kapcsolásokkal szemben a mi Ultra-Class-D™ kivitelünk ultragyors diódákra tereli a kóboráramokat (ez tízszer gyorsabban működik).

Optocsatolt bemenetek. Jobb elcsatolást és alacsonyabb zajt eredményez.

Rövidzár védelem. 10 μs-on belül reagál.

A Paradigm digitális jelfeldolgozó (DSP) megoldása. Kifinomult matematikai algoritmusokkal „simítjuk” a frekvenciamenetet, eredményeként konzisztens, pontos, zenei mélyeket kapunk torzítás nélkül, még akkor is, ha teljes teljesítményen hajtjuk a mélynyomót.

 

Kifinomult hőelvezető rendszer. A robosztus 3,2 mm vastag alumínium áramköri kártyát szigetelt fém szerkezeti elemekkel burkoltuk. Az üvegszál helyett használt alumínium ugyan drágább, de messze jobb hővezető. A kerámiánál is strapabíróbb alumínium révén az áramsűrűséget is növelni tudtuk, csökkent a termikus impedancia mértéke és hatékonyabban tudtuk elvezetni a keletkező hőt, miközben még tartósabbá is tettük az áramköri lapot. Az FR-4 minősítésű áramkörökön általában igen nagy hűtőbordákat kell használni. A SUB 2 mélynyomónál viszont az alumíniumnak és a ráépített fém rátéteknek köszönhetően sokkal kisebb hűtőborda is elegendőnek bizonyult.

Áramtényező korrekció (PFC). Az PFC olyan formában simítja a hálózati áramot, hogy közel az színuszhullám alakot ölt és időben is folyamatossá válik. Ezáltal maximális áramot (95 %-ot) tudunk felvenni a hálózatból, sokkal alacsonyabb zajtényező mellett. Összehasonlításképpen: A PFC nélküli készülékek csak a rendelkezésre álló áram 60 – 70 %-át tudják hasznosítani, mivel a bemeneti egyenirányító (közben nem kevés elektromos zajt keltve) a hálózati frekvencia kétszeresével folyamatosan kapcsolgatja az áramot. Áram csak a legnagyobb feszültségszinteken folyik, ezzel jelentősen csökken a felvehető áram mennyisége.

     

 

A Signature SUB 2 aktív mélynyomó műszaki adatai

Kivitele

Hatszögletű doboz sugárirányban, vibrációkioltó elrendezésben beépített hat hosszúlöketű hangszóróval. szabadalmaztatott beépített és áramtényező korrekcióval ellátott Ultra-Class-D™ teljesítmény-erősítővel, zárt dobozban, PBK csatolóval.

MEGJEGYZÉS: A hihetetlenül nagy teljesítmény és kilépő energia miatt a SUB 2 hangszóróselyme nem levehető!

A beépített erősítő (240 voltról táplálva)

9.000 watt csúcsteljesítmény, 4.500 watt névleges RMS teljesítmény

Az erősítő szolgáltatásai

Automatikus be- és kikapcsolás, kapcsolókimeneten keresztül kapcsolható be és ki, lágy túlvezérlés korlátozás, elektromos rövidzár elleni védelem, hőterhelés elleni védelem.

A SUB 2 univerzális tápegysége bármilyen 108 – 265 közötti feszültségű váltóáramú hálózatra kapcsolható. A legnagyobb teljesítményt viszont csak 240 voltos tápfeszültség esetén tudja leadni. (További információt a készülék forgalmazójától kérhet.)

Teremakusztika korrigáló rendszer

Paradigm Perfect Bass Kit™ (a mélynyomó tartozéka)

Az alulvágó szűrő határfrekvenciája

Változtathatóan 35 Hz - 150 Hz; le is kapcsolható

Mélyhangszórói

Hat 254 mm-es (10 hüvelykes) RCR™ ásványi anyagokkal nehezített polipropilén membrános, FEA-módszerrel optimalizált ráfröccsöntött habosított membránszéllel, 76 mm-es (3 hüvelykes) tízrétegű hosszúlöketű lengőcsévével, magas hőmérsékletet tűrő kompozit Nomex® csévetestekkel, kettős csúcsminőségű pillével, 10,5 kg-os kemény ferritmágnes / motorszerkezettel, masszív központi hűtőbordával, túlméretezett pólusvassal, AVS™ öntött hűtőbordás házban.