VTL MB-450 Series III szimmetrikus Signature erősítő

vtl-mb-450A zeneszeretők már régóta csodálják a VTL MB-450 Signature monoblokk erősítőt kiváló teljesítményéért és kedvező árfekvéséért. A már régóta forgalomban lévő MB-450 platform új Series III változatában teljesen átdolgozta a gyártó a jelutakat. Emellett vadonatúj, teljesen szimmetrikus bemeneti fokozatot kapott, amely egy differenciális fázisosztót és egy alacsonyabb impedanciájú ellenütemű kimenő fokozatot hajt meg egy drámai módon feljavított, ugyancsak teljesen szimmetrikus, a végletekig kifinomított, átlapolt és elcsatolt kimenő transzformátorral. A VTL innovatív tervező csapata ezzel újabb magasságokba emelte a már egyébként is hírhedten jól szóló 450 Signature platformot.

Az új MB-450 Signature monoblokkok hangján a rövidebb, gyorsabb és teljesen szimmetrikus negatív visszacsatoló ág is sokat javított a nulla globális visszacsatolási értékkel. A negatív visszacsatoló ág teljesen kiküszöböli a csengést és kondenzátorral való kompenzálásra sincs szükség a kritikus fázisintegritás és a legfinomabb zenei információ megőrzéséhez. Eredményeként olyan erősítő született, amely a legkritikusabb terheléseken is stabil marad.
Az állítható, igen pontosan szabályozott előfeszítő és rácsáram még a kritikus hálózati tápáram ingadozások esetén is állandó értéken tartják a kimenő csövek munkapontját, emellett a kritikus fontosságú tápáramokat stabilizálva gondoskodnak a hangzásegyensúlyról és a hangzás integritásáról, amelynek előnyeit különösen a komplex, igen dinamikus jelek megszólaltatása során érezzük.
A készülék másik újdonsága az egyedileg állítható csillapítási tényező szabályozás, amely révén a felhasználó a negatív visszacsatolás mennyiségének szabályozásával állíthatja be az erősítő ideális kimenő impedancia értékét. Ezzel a zenét hallgató egyéni ízléseinek megfelelően állítható be a kimenő impedancia, tökéletesen kézben tartható a hangsugárzók terhelése, hogy azok a legjobb formájukat nyújthassák.

vtl-mb-450

A lehetséges beállítási értékek:

1. LOW     A legalacsonyabb csillapítási tényező, jól megfogott hangsugárzók, a legtermészetesebb hangzás.
2. MED     Erősebben megfogott hangsugárzók, amely a hangzásminőséget is befolyásolja.
3. HI     A legjobban megfogott hangsugárzók, kissé markánsabb hatással a hangzásteljesítményre, de érezhetően jobbá válik a hangminőség a szigorú szabályozást igénylő hangsugárzóknál.
4. MAX     A legnagyobb csillapítási tényező, érezhetően a hangzásteljesítmény rovására.
A tervezők a készülék hangzásminőségét jobb alkatrészek felhasználásával is érzékelhetően javították: Az ezüst Mundorf olajkondenzátorok édeskésebbé, alul és felül sokkal nyitottabbá tették a hangzást, sokat javult a középtartomány életszerűsége, szerves egésszé és könnyedebbé vált a készülék hangja. A jelek a bemenő fokozatba épített kondenzátorokat is el tudják kerülni.
Már egy rövid meghallgatási próba során is világossá válik, hogy az új MB-450 Series III monoblokk hallhatóvá teszi az új technológia minden előnyét. Természetesebbé, de ugyanakkor megfogottabbá vált a középmély tartomány, míg a kritikus fontosságú középtartományban a készülék a korábbinál felszabadultabban, erőlködés nélkül adja vissza a hangszerek természetes hangszíneit és felhangjait. Ez a nagyfokú könnyedség, a hangzás szempontjából meghatározó fontosságú középmély és középtartomány finomabb kézben tartása életszerűbbé, teljesen természetessé és korlátok nélkülivé tette a készülék hangzását. Ütőssé váltak a nagydinamikai részletek, de ugyanakkor a hallgató a zene minden finomságát, intimitását is maradéktalanul élvezheti, feltárul a zenei felvételekben eddig rejtve maradt mikrodinamika.

A készülék legfontosabb jellemzői:

1. Teljesen szimmetrikus differenciális áramkörök – még az aszimmetrikus forrásjelek is szimmetrikus jelként jelennek meg az XLR kimeneteken.
2. Újratervezett teljesen szimmetrikus differenciális bemeneti és meghajtó fokozatok a gyorsabb jelfeldolgozás, nagyobb sávszélesség és stabilitás érdekében.
3. Nulla értékű globális negatív visszacsatolás.
4. Rövidebb, gyorsabb visszacsatoló hurok a hangzás fáziseltolás nélküli, mégis jobb kézbentartása érdekében.
5. Jobban ellenőrizhető a hangsugárzó terhelés, ezzel stabilabbá vált a készülék hangzása.
6. Az erősítő minden körülmények között stabillá vált, feleslegessé vált a kondenzátorokkal való kompenzálás.
7. Csőszerűen működő JFET típusú áramforrás gondoskodik a jobb hangzásról az együtemű üzemmódban.
8. Az alacsonyabb impedanciájú kimeneti fokozat jobban kézben tarthatóvá teszi a hangsugárzókat.
9. A drámai módon feljavított lemezelési és csatolási technika a VTL egyedi tervezésű és kivitelezésű Signature kimenő transzformátorában nagyobb sávszélességet és nulla csilingelést eredményezett.
10. A változtatható, a felhasználó által állítható DF visszacsatolás vezérlés révén a hangsugárzó terhelésnek megfelelően egyedileg állítható be a kimenő impedancia és a csillapítási tényező.
11. Szoftveres és mikroprocesszoros vezérlés:
• Kapcsolható tetróda/trióda üzemmód
• Automatikus előfeszítés, hibaérzékelés
• Lökőáram korlátozás
• Némítás a készenléti üzemmódban; a csökkentett csőáram növeli a csövek élettartamát.
12. Tetróda  üzemmódban  csatornánként 450 watt; trióda üzemmódban pedig csatornánként 200 watt teljesítmény.
13.  Monoblokkonként 8 db 6550C vagy KT-88 cső.
14. Állítható, szabályozott rácsfeszültség a stabil munkapont érdekében; diszkrét szabályozott bemeneti és meghajtó fokozat a nagyobb felbontás és a tökéletes hangzásegyensúly érdekében.
15. Állítható, precízen szabályozott előfeszítés a jobb felbontás és a zajcsökkentés érdekében, jobban véd a tápfeszültség ingadozások ellen, a kimenő munkapont nem függ a hálózati áram ingadozásaitól.
16. Javított, teljesen szimmetrikus differenciális üzemben működő automatikus előfeszítő és hibaérzékelő rendszer; az erősítő tökéletesen védve van a kimenő cső hibája ellen, nincs szükség a kimenő csövek precíz párba válogatására.
17. A jel útjában mindenütt első osztályú Mundorf ezüst olaj kondenzátor van.
18. A nagyobb nagyfrekvenciás felbontás érdekében filmáthidalások vannak a tápegység kondenzátorainál.
19. Az extrudált alumínium előlap luxusjelleget ad – fekete és ezüst változatban is kapható.
20. Műszerszekrénybe (rack) szerelhető kivitel.
21. Merev szerkezeti váz, a jobb szellőztetés alacsonyabb üzemi hőmérsékletet eredményez.