A VTL bejelentette az MB-185 Series III Signature monoblokk erősítőt

A VTL bejelentette az MB-185 Series III Signature monoblokk erősítőtTeljesen szimmetrikus üzemmód, változtatható csillapítási tényezőjű visszacsatolás szabályozás és EL34–es csövek

Az erősítők gyártására szakosodott VTL cég jelentősen feljavította az MB-185 Signature Amplifier erősítő családját. A teljesen szimmetrikus új modell, a Series III EL-34-es csövekre alapozott gyökeresen új áramkörrel készül, de emellett egyéb alkatrészeiben is sokat változott, a szabályzó áramkörök révén pedig jobban tudja a különféle hangsugárzókat kiszolgálni és sokat finomult a készülék zeneisége is.


A feljavított Series III változat gyakorlatilag megkettőzi a nagyobb teljesítményű MB-450 áramköreit és funkcionalitását, de jelentős változást jelent, hogy ez a készülék EL-34-es csövekkel készül. A cső szerelmesei már régóta előszeretettel viseltetnek ezen, a VTL klasszikus  és legnépszerűbb csöves elektronikáiban, így például a Deluxe 225-ös modellben is használt EL-34-es csövek iránt, mivel azok magas fokon természetes, édeskés és szerves hangzásukkal sokak számára életszerűbbé és élvezhetőbbé teszik és kedveltetik meg ezáltal a zenét. A cső különleges képességeinek minél magasabb fokú kihasználása érdekében a gyártó a kimenő transzformátort is teljesen újratervezte és úgy alakította ki azt, hogy még jobban kiemelje a középtartomány tisztaságát és az EL34-es csövek által biztosított gyors, feszes basszust.

A VTL bejelentette az MB-185 Series III Signature monoblokk erősítőt

Az új MB-185 Signature monoblokkok teljesen szimmetrikus differenciális bemeneti fokozattal vannak ellátva, amelyek egy differenciális fázisbontót és egy ellenütemű kimeneti fokozatot hajtanak meg. Emellett az erősítőben rövidebb, gyorsabb és teljesen szimmetrikus negatív visszacsatoló ágat találunk, nulla értékű eredő negatív visszacsatolással. Az újratervezett negatív visszacsatolású hurok teljesen kiküszöböli a készülék csengését és nincs szükség többé kondenzátorokkal történő kompenzálásra, hogy megtarthassuk a kritikus fontosságú fázisintegritást és a zenei információ tisztaságát. Eredményeként sokkal zeneibb, koherensen megszólaló erősítőt kapunk, amely még a legkritikusabb hangsugárzó terheléseken is stabil marad. Különösen jól ki tudja szolgálni a legtöbb erősítő számára rémálmot jelentő elektrosztatikus és planár hangsugárzókat.
A VTL mérnöki újítása az MB-185 Series III termékben többek között a változtatatható csillapítási tényezőjű visszacsatolás vezérlés, amely révén a készülék tulajdonosa a negatív visszacsatolás egy és négy szint közötti megválasztásával precízen állíthatja be az erősítő kimeneti impedanciáját. Az impedancia a hallgató egyéni ízlései szerint állítható be, ezáltal a hangsugárzók is a lehető legjobb teljesítmény elérésére ösztönözhetőek. Az állítható előfeszítés és a változtatható rácsfeszültség a kimenő csövek munkapontját még a hálózati tápfeszültség és a hálózati tápellátás bizonytalansága esetén is stabilan tartja és a tápegységek stabilizálásához is hozzásegít, ami viszont egyenletesen jó hangzást és az eddigieknél is tökéletesebb hangleképezést eredményez, különösen a legtöbb erősítő számára nagy kihívást jelentő komplex, gyorsan változó dinamikájú zenei részletek megszólaltatásánál.

VTL MB-185 Series III Signature monoblokk erősítő

Sokat javított az erősítő hangzásán a csúcsminőségű Mundorf ezüst-olaj kondenzátorok használata is. Ezek a szerkezeti elemek édesebb tónusúvá tették a hangzást, magasabbra meg a felső frekvenciahatár, sokkal felszabadultabb lett a középtartományban a készülék, megnőtt a hangzás-egyensúlya és érezhetően javult a hangzás integritása. Ezekkel a hangzásbeli változásokkal tökéletesen illeszkedik az új monoblokk a VTL TL5.5 Series II előerősítőjéhez. „Meggyőződésünk, hogy a csúcstechnológia alkalmazásával és az elektroncsövek zeneiségének kihasználásával újabb zeneszerető ügyfélkört nyerhetünk meg” mondja Luke Manley, a VTL elnöke. „Legújabb termékválasztékunk híven tükrözi azt a hitünket és szándékunkat, erőfeszítéseinket, hogy többféle ártartományban is a legtökéletesebb termékeket biztosíthassuk ügyfeleinknek.”
Az MB-185 Series III a 2011-es CES kiállításon jelenik meg először a nyilvánosság előtt. Amerikai nettó fogyasztói ára 14.500 dollár páranként.
Az 1987-ben alapított VTL világviszonylatban is vezető csúcsminőségű elektroncsöves készülékgyártónak számít. A cég nagy hangsúlyt fektet a legkorszerűbb technológiák alkalmazására, hogy segítségével alacsony karbantartási igényű, természetes hangzású készülékekből álló széles termékválasztékot biztosítson a zeneszeretők számára.