A Hi-Fi Chocie tesztelte a MoFi Ultradeck+M készüléket

Szeretettel felcímkézve

Adam Smith a Mobil Fidelity lemezkiadó igen ígéretes, a kategóriája csúcsát sejtető lemezjátszó csomagját vette górcső alá.

A zene reprodukálásának hőskorára visszatekintve gyakori volt, hogy ugyanazt a cégnevet, logót találtuk a lemezen és az annak lejátszására, megszólaltatására szolgáló eszközön is. Az RCA, a Decca, az EMI, a Philips és számos más cég audió készülékek, rendszerek gyártójaként és lemezkiadóként is sikeresen működött. Az is előfordult, hogy a készülékgyártás terén már bizonyított cégek, például a Naim és a Linn fogott lemezkiadáshoz. Napjainkban azonban már egyre ritkább az, hogy egy lemezkiadó készülékgyártásba kezdjen. Éppen ezért számított meglepetésnek, hogy a korábban csak lemez-kiadóként ismert Mobile Fidelity Sound Lab 2016-ban bejelentette, hogy MoFi Electronics márkanév alatt lemezjátszókkal, hangkarokkal, hangszedőkkel és tartozékokkal  fog megjelenni a piacon.

Az UltraDeck+M a lemezjátszó-csomag zászlóshajója tervezésében jelentős szerepet kapott a Spiral Groove neves konstruktőre, Allen Perkins és az Egyesült Királyságban 2.500 angol fontba kerülő készülék egy MasterTracker mozgó mágne-ses hangszedővel érkezik. 2.300 fontos áron az UltraTracker mozgó mágneses hangszedővel is választható, de 2.000 fontért hangszedő nélkül is megvásárolható.

 

A szíjhajtású lemezjátszó tányérjának mozgatásáról egy a lemeztányér peremét hosszú gumiszíjjal meghajtó váltóáramú aszinkron  motor gondoskodik. A Delrin szíjtárcsán két horony található a kétféle fordulatszámnak megfelelően. A fordulatszámváltás a meghajtó szíj megfelelő horonyba helyezésével manuálisan történik. A lemeztányér anyaga is Delrin, tömege 3 kg. Ezt az anyagot a vinil lemezekhez jól illeszkedő kiváló mechanikai impedanciájának köszönhetően választotta a gyártó. Továb- bi előnye, hogy nincs szükség le-mezalátétre. A lemeztányér egy ki-fordított kemény acélcsapágyon siklik, vagyis a csapágy kiáll a lemezjátszó vázából, ebbe süllyesztjük a lemeztányért. Ezáltal a forgáspont a csapágyazással egy szintbe, vagy az alá kerül, nem pedig fölé, ez stabilabb pörgést eredményez.

Az igen egyszerűnek tűnő lemezjátszó ház a merevített rétegek csillapító hatása elvére épült. Három alumínium lemez alkotja, egy-egy a motornak, a csapágynak és a kar-talpnak. – ezek mindegyike hozzá van ragasztva az MDF házhoz, de ugyanakkor el is vannak szigetelve egymástól. A lemezjátszó Michael Latvis, a Harmonic Resolution Systems mérnöke  által  tervezett négy állítható rezgéscsillapító lábon nyugszik.

 

Az UltraDeck 10 hüvelykes hang-karját mindkét síkban csúcsminőségű golyóscsapágy támasztja, a belső hangkar kábel Cardas, amely a lemezjátszó hátlapján két RCA aljzathoz csatlakozik. A hangkar magassága és a hangszedő merő-legessége is állítható. A hangkarcső és a hangszedő tartó papucs között egy gumigyűrűt találunk a még jobb rezonancia leválasztás érdekében. A hangkar effektív tömege magas, 30 g, így csak a valóban alacsony engedékenységű hang-szedők fogadására alkalmas.

 

A MasterTracker MM hangszedő tervnek alapját egy iker-V kettős mágneses generátorszerelvény képezi, ami valójában egy hagyományos lemezvágó fej tükörképe. A tömege 9,7 gramm és mikro lineáris tűvel szerelt. Az MM hangszedők körében szokatlan módon a tű nem cserélhető, a MoFi álláspontja szerint az már nem garantálná a hangszedő tökéletes beállítását.

 

A készülék összeszerelési és megmunkálási minősége kiváló, a sárga meghajtó szíj és a be-/kikapcsoló gomb egyedi karaktert ad a készüléknek. A lemezjátszóhoz egy porvédő tető is tartozik, ami egyszerű műanyag zsanérral csatlakoztatható a készülék vázához.

 

A teszt alatt a lemezjátszót egy Atacama Equinox állványra helyeztem és egy Anatek MMC hangszedő illesztő egységhez csatlakoztattam, amely egy Naim Supernait erősítőhöz továbbította a hangszedő jeleket, az erősítő pedig egy pár Mowgan Audio Ogma hangsugárzót hajtott meg.

A lemezjátszó tartozéka egy 367 grammos Super Heavy Weight valóban nehézsúlyú lemez leszorító rátét (200 angol fontba kerül), ezt is használtam a teszt során.

 

A hangminőség

Amennyiben az UltraDeck megvásárlását fontolgatja, feltétlenül szánjon még 200 fontot a lemezleszorítóra, ha meg már egy UltraDeck boldog tulajdonosa, de nincs még hozzá lemezleszorítója, menjen és vegyen egyet! Ez a látszólag jelentéktelen kiegészítő elképesztően jó hatással van a hangzásminőségre – egy önmagában is felettébb jó lemezjátszóból csúcskategóriás nagyragadozót varázsol. Nélküle könynyen megcsúszhat a lemez a lemeztányéron, egy lemeztisztító kefével pedig könnyen megállítható a tányér forgása. Mihelyt ráteszi a Super Heavy Weight leszorítót, az a tányérra préseli a lemezt és egyben megdöbbentően jobban is fog szólni a lemez. A leszorító nélkül hallgatva Steve Earle Copperhead Road lemeze címadó dalának bevezetésében ugyan elég ütősnek hangzik a lábdob, de a felsőbb regiszterekben kis maszatolást véltem felfedezni. Ahogy rátettem a nehezéket a lemezre, látványosan feltisztult a magas tartomány, helyükre kerültek az előadók és a hangszerek, a dob pedig a belső szerveimet kezdte rezgetni.

 

Az UltraDeck legalsó regisztere, a mélyhangok világa Igazán szép. Kőkeményen stabil a basszus, miközben a legfinomabb részletek is jól hallhatóak. Nemcsak a lábdob hangja varázsolja el a hallgatót, az UltraDeck az alsó középtartomány és a mélytartomány határán lévő sávot is könnyedén, olyan hitelesen szólaltatja meg, amely eddig csak a sokkal drágább és kifinomultabb készülékekre volt jellemző. ,A basszgitárnak teste van, a hang-ja kiteljesedett, de a szintetikus mélyek is hasonlóképpen magukkal ragadóan, tökéletes ritmushűséggel szólalnak meg. Úgy tapasztaltam, hogy a közvetlen meghajtású lemezjátszókra jellemzően pontos ennek a szíjhajtású futóműnek az időzítése és a precizitása.

 

Legalább ilyen pontos és részletező a felső frekvenciatartomány-ban is az UltraDeck térleképezése. hangzásegyensúlya, de ugyanakkor enyhén hajlamos a fellágyulásra. Ám egy pillanatra se gondolja, hogy fedett, fátyolos lenne a hangzása! Mi sem állna messzebb az igazságtól! Ahogy ráteszi a leszorítót a lemezre, látványosan feltisztul a közép- és magastartomány, érezhetően kifinomultabbá válik, olyan, mintha MC hangszedőre váltott volna. Lecseréltem egy pillanatra a MasterTrack hangszedőt az Orto-fon 2M Blackre: Enyhén változott a hangzásegyensúly, de semmivel sem lett tisztább a hangzás és a frekvencia sávszélességen sem éreztem változást.

Ami pedig a középtartomány tisztaságát illeti, az UltraDeck+M itt is ragyogóan vizsgázott. A hangszerek hangja természetes, tökéletesen helyezi el azokat a készülék a színpadon, a színpad nagy, de nem túlméretezett, levegős, de nem felfújt. Az énekhang szabadon áramlik a térben, megszólalása tökéletesen életszerű, hiteles. A Let’s Eat Grandma Donnie Darko felvételét hallgatva az UltraDeck+M ismét bőven adott okot az örömre: Rosa Walton énekhangja szabadon áradt szét a helyiségben, a háttérben szóló gitár pont ott és pont olyan hangerővel szólalt meg, ahol és ahogyan kellett. Mindezt mennydörgésszerű szintetikus basszus teszi teljessé, ahogy a felvétel a crescendo fele halad. Ezen az áron csaknem lehetetlen, de drágább eszközökkel sem egyszerű ezt a ragyogó összhangot felülmúlni. 

 

A versenytársak:

Az Angliában 2.500 fontba kerülő Pro-Ject Xtension 9 Superpack Ortofon Quintet Black MC hangszedővel és a 2.400 fontba kerülő Rega Planar 8 Apheta 2 MC hangszedővel (HFC 443) nagyjából azonos árúak, mint a Rega RB-202 karral és az Ortofon 2M Red hangszedővel szerelt Michell Gyro SE referencia lemezjátszó. Míg a Gyro SE kivételesen jó lemezjátszó és a Rega és a Pro-Ject modellek komplett csomagként nagyon jó értéket képviselnek, velük szemben csak az UltraDeck+M a versenyképes kombináció.

 

A következtetéseim:

 

Ismervén a fejlesztésének történetét és további lehetőségeit, úgy vélem, hogy a MoFi UltraDeck lemezjátszója kiváló készülék lesz, de már a jelen állapotában is lenyűgözően sokat tud, hihetetlenül sokat nyújt az áráért. Még többet kap, ha szán még rá egy kis pénzt és a lemezleszorítót is megveszi hozzá.

AZ ITÉLETÜNK

MELLETTE: Tiszta hangzás, leképezés, kiváló mélyek, kiviteli minőség

ELLENE: Gyengének tűn-nek a zsanérok a védőtető tömegéhez.

ÍGY LÁTJUK: Hihetetlenül jól megépített lemezjátszó csomag elképesztően jó hanggal

ÖSSZESSÉGÉBEN: 5/5 csillag