MEGJELENT A PHASEMATION EA-320

 

MEGJELENT A PHASEMATION EA-320!!!

 

Teljesen diszkrét, minden elemében szimmetrikus, visszacsatolás nélküli hangszedő illesztő erősítő, amely az élő zenét és az alkotó szenvedélyét olvassa ki a lemez barázdáiból

 

A termék rövid bemutatása és koncepciója

 

Fejben tartva azt, hogy „sokkal több rejlik az analóg technikában” egy újabb taggal bővítettük a hangszedő illesztő elektronikáink családját: Az analóg lemezek szerelmeseinek egy újabb visszacsatolásmentes hangszedő illesztő erősítőt alkottunk.

Örömmel jelentjük be készülékcsaládunk új tagját, az EA-320 modellt, ami egy középkategóriás, félvezetős hangszedő illesztő erősítő, amely a többi készülékünk tudásának javát ötvözi tovább tökéletesített áramkörökkel, kifinomult hangzásminőséggel és új funkciókkal.

A készülék legfőbb jellemzői

 

I.      10 mm-es vastagságú alumínium lemezt használtunk a készülék előlapjához. Megjelenési képe elegáns, az EA550 és EA350 készülékeinkhez hasonló szerkezeti felépítéssel.

A készülékház megerősített fémszerkezet, az előlapja egy 10 mm vastag alumíniumlap, a talplemez 1,2 mm vastag acéllemez, az oldalfala és a tetőlemeze 1,2 mm vastagságú acéllemez. Mindez együtt a belső merevítésekkel együtt stabil, kellőképpen merev készülékházat eredményezett.

A készülék lábai nehéz fémtömbből készültek, amely hatékonyan védi a készüléket a kívülről jövő rezgések ellen.

II.    V-I / I-V átalakító típusú teljes mértékben szimmetrikus, visszacsatolásmentes, diszkrét elemekből épített erősítő áramkörök

A félvezetős és az elektroncsöves erősítők egyaránt általában negatív visszacsatolású erősítők, a működési elvük szerint folyamatosan ellenőrzik a bejövő és a kimenő jelet. Mivel valójában csak bemenő jelet dolgoznak fel, viszonylag alacsony költséggel gondos alkatrészválogatással nagy pontosságú, precízen működő erősítők készülhetnek ezen elv alapján. Ugyan-akkor a visszacsatolás révén a bemenő és a kimenő jel között csekély, de mérhető időeltolódás van, ami elméletileg nem korrigálható, éppen ezért egyéb zavarok mellett tranziens intermodulációs torzítást eredményez, ami miatt a visszacsatolást alkalmazó erősítők sohasem lehetnek teljesen tökéletesek.

A félvezetős és elektroncsöves Phasemation erősítők esetében nem alkalmazunk negatív visszacsatolást. A vissza-csatolásmentes erősítők esetében nem mérhető időeltolódás, így nagyobb eséllyel készülhet ezen az elven nagy pontosságú és hitelesen megszólaló erősítő, amennyiben megfelelően választjuk meg az alkatrészeket, a legkorszerűbb gyártástechnológiát alkalmazzuk és gondosan megtervezett, nagy pontosságú áramköröket építünk. Mindezek eredményeként a megszólaló hang 100 %-ig a bemenő jel, hangzásminőségét tekintve maradéktalanul képes visszaadni az eredeti felvétel szellemét, dinamikáját és a legfinomabb részleteit.

III.   A készülék legfőbb jellemzői

1)    A készüléken két bemenet található, mindegyik kapcsoló állásától függően MM, vagy MC hangszedő jel fogadására egyaránt alkalmas.

2)    Visszacsatolás nélküli CR2 típusú alulvágó szűrőt építettünk a készülékbe.

A készülék a meggörbült, hullámos lemezeket is képes torzításmentesen lejátszani, nem tapasztalható a hangszórók (mélyhangszóró) dübörgése.

3)    A készülékbe épített kapcsolóval háromféle ekvalizálási görbe közül választhatunk. A RIAA görbét sztereó felvételek, a Mono1 állást DECCA hanglemezek, a Mono 2 kapcsolóállást pedig a Columbia hanglemezek lejátszására javasoljuk. A Mono1 és Mono2 állásban mono üzemmódban működik a készülék. Ez magasabb hangzáshűségű lejátszást garantál a DECCA és Columbia lemezek esetében.

4)    A készülékbe „degauss” (lemágnesező) áramkört is építettünk.

A „degauss” funkciót választva a lemezt mintegy 30 másodpercen át játszva a készülék lemágnesezi a vasmagos, felmágneseződött MC hangszedőt, ettől érezhetően feltisztul a hangzáskép.

IV.  Kettős mono felépítés

A készülék két teljesen azonos felépítésű mono egységből készült, ennek megfelelően tökéletesen azonos hangzás-karakterrel és jelszinten szólal meg a bal és a jobb csatorna.

V.    A gyártásához gondosan válogatott, csúcsminőségű alkatrészeket használunk

1.    A bemenő jelnél:

A)     A készülék elektronikus elemeihez 1 %-os pontosságú fémfilm ellenállásokat és a kiváló hangzásukról ismert és elismert, dielektrikumként ezüstözött Micar-lemezeket használó Micar kondenzátorokat építettünk a készülék hangzása szempontjából kritikus fontosságú RIAA illesztő egységbe. Ezek az alkatrészek elsősorban a STEREO ekvalizálási görbe esetében nyújtják a tudásuk javát.

B)     Az erősítő áramkörökben ELNA SILMIK elektrolit kondenzátorokat használunk a lehető legjobb hangzás biztosítására. Az ebbe a fokozatba épített ellenállások 1 %-os tűréshatárú fémfilm ellenállások.

2.    Az erősítő egységben:

A)     Igen alacsony a kapcsolási zaj, mindenütt Rohm SIC diódákat építettünk be, amelyek kiváló hangzást biztosítanak.

B)     Nagyméretű, csúcsminőségű elektrolit kondenzátorokat használunk, fém, Nichicon alacsony ellenállású elektróda-fóliákkal a kommutáló kondenzátorok esetében.

A csatoló kondenzátor ELNA SILMIC II elemet használ.

C)     A nyomtatott áramköri kártyákon alacsony zajú zéner diódákat használunk olyan söntszabályozókkal, amelyek kizárják a visszacsatolást, eredményeként villámgyors és igen gyors erősítő áramköröket hoztunk létre.

D)     A hálózati transzformátor alacsony fluxusveszteségű R-magos csúcsminőségű transzformátor.

 

A készülék műszaki adatai

 

A készülék funkciója

V-I/I-V átalakító típusú, teljesen szimmetrikus felépítésű, visszacsatolásmentes ekvalizáló erősítő

Bemenő jel

MM

MC

Bementi érzékenység

2,5 mV

0,13 mV

Megengedett hangszedő bemeneti impedancia

max. 47 kOhm

470 Ohm

Erősítési tényező

38 dB

64 dB

Bemenő jelátalakítás jel/zaj aránya

-120 dBV

-140 dBV

Névleges kimenő feszültség

200 mV (1 kHz-en)

Eltérés az ideális görbétől

±0,5 dB (20 Hz – 20 kHz között)

Tápfeszültség igénye

USA:100 V AC, 60 Hz

Európa/Ázsia: 230 V AC, 50-60 Hz

A készülék méretei

286 mm széles x 93 mm magas x 252 mm mély

A készülék tömege

3,9 kg.