A Siltech Classic Legend 380 Series kábelek - eszközteszt

A Siltech Classic Legend 380 Series kábelek - eszközteszt

Valóban legendás termékek!

Neil Garder írása

 

A Classic Legend, a holland Siltech cég gyártmánya a nagy szakmai tekintélynek és hírnévnek örvendő gyártó 1997-ben közepes árszínvonalon forgalomba került Classic Anniversary terméksorozatának alapos átdolgozásával született. A 2005-ben és 2008-ban is frissített Classic Anniversary kábelcsalád a Siltech legnagyobb darabszámban eladott termékévé nőtte ki magát. A cég alapítója, Edwin van der Kley-Rynveld és csapata nem pihent a babérjaikon, hanem tovább dolgozott a termékcsalád tökéletesítésén, így született meg a ma tesztelt Classic Legend sorozat, amely jelenleg három termékből áll: A (jelen írás tárgyát képező) 380-as, a 680-as és a 880-as kábelekből. Mindhárom kábeltípusban találunk összekötő kábeleket, hangszórókábeleket és tápkábeleket is.

A kábelcsalád legfrissebb változatában a Siltech a jól bevált ezüst-arany ötvözetű vezetőket használja, most már a G9-es (kilencedik) generációs változatában. A G9-es kábelekben is sodrott kettős koaxiális elrendezésben találjuk ezeket a vezetőszálakat, modellszámtól függően különböző számban és átmérővel. Az egyes modellek közötti méreteltérés általában másfélszeres, vagy kétszeres. Minél nagyobb az elemi szálak átmérője, annál alacsonyabb a vezető ellenállása, vagyis jobb a vezetőképessége. Sokat finomodott maga az arany-ezüst ötvözet minősége is, technológiai fejlesztésekkel még tisztább anyagot sikerült előállítani. A Siltech amerikai forgalmazója, a Monarch System két veterán szakértője, Jon Baker és Rich Maez ismertette részleteiben a G9-es változat mögött rejlő technológiát, kiemelve, hogy, az ezüst hajlamos a kristályhatárok mentén leheletvékony repedéseket előidézni. Az ezüst kristályrácsa határaihoz közeli területre bejuttatott arany feltölti ezeket a repedéseket, illetve hézagokat, ezzel mérhetően csökkent a vezető torzítása. Az évek során végzett intenzív kutatásifejlesztési tevékenység eredményeként az egyes generációkban folyamatosan tökéletesedett a gyártástechnológia. Az egyedi hőkezelés és erősáramú impulzusokkal történő edzés és néhány más beavatkozás hozadékaként folyamatosan finomodott az ezüst-arany ötvözet minősége és vezetőképessége. A G9-es változat lényegesen jobb vezetőképességgel rendelkezik, rövidebb idő kell a „beégetéséhez”, a vezetők és a szigetelőanyag kevesebb üzemóra után érik el az optimális teljesítőképességüket. A gyártó tovább tökéletesítette a hőkezelési eljárást is, az arany-befecskendezési művelet precizitása és tisztasága is érezhetően javult.

A Classic Legend termékekben az eredetileg a Siltech igen drága, referencia minőségű Crown termékcsaládjához kifejlesztett technológiát is viszontlátjuk. Ez a háromrétegű szigetelési technika, amely PEEK (poliéter-éter-keton) és Teflon rétegekből épül fel. A Siltech úgy tapasztalta, hogy az egyedi módon egymásra helyezett szigetelő anyag rétegek nagymértékben képesek csillapítani a vezető torzítását, javítják a kábelszerkezet hőstabilitását és árnyékolását, mindezek eredményeként pedig mérhetően és hallhatóan is javul a kábel hangzásminősége. Ez az egyedi szigetelési eljárás a Classic Legend kábelcsalád esetében is elsősorban a mérhető nem lineáris áramvezetési rendellenességek számát és mértékét csökkentette. Baker és Maez úgy nyilatkozott, hogy „ezek a hibajelenségek mérhetőek, ha rendelkezünk a megfelelő ismeretekkel és tudjuk is, hogy a mit akarunk mérni.”

A Monarch Systems úgy véli, hogy a Classic Legend kábelcsalád továbbra is őrizni fogja a biztos pozícióját a Siltech megfizethetőbb árszínvonalú Explorer kábelei és a termék- és árpiramis csúcsán trónoló Royal Signature és Triple Crown kábelcsalád között.

A teszt során számos, nálam megtalálható referencia minőségű kábellel hasonlítottam össze a Classic Legend kábelt, a teszthez a legjobb minőségű média lejátszókat, így például a dCS Bartók és a Lumin S1 készülékét, többféle erősítőt, többekközött az Aesthetix Mimas integrált erősítőjét, a Bryston (ebben a számban tesztelt) BR-20-as előerősítőjét és a Bryston 3B Cubed kettős mono teljesítményerősítőjét, valamint az egyedileg módosított ATC hangsugárzókat és a vadonatúj (nemsokára tesztelésre kerülő) Monitor Audio Silver 300 hangsugárzóit használva.

Ami a kábel hangzásminőségét illeti, a Classic Legend minden kétséget kizáróan tudja azt, amit tudnia kell és nem teszi azt, amit nem is kellene tennie. Elsősorban a magas- és a felső középtartománya kimagaslóan jó. Ezzel együtt semmilyen oda nem való kiemelést, elszínezést, túlhangsúlyozottságot sem tapasztaltam a felső regiszterekben és a mélyei is mentesek a szélsőséges beütésektől. A megszólalása a teljes hallható hangspektrumban kiegyensúlyozott, természetes, szinte hibátlan a teljesítménye. Kedvenc lemezeim, köztük számos olyan felvétel, amely erősen próbára teszi a rendszereket és bővelkedik finom, nehezen reprodukálható apró, de fontos részletekben, korábban ritkán tapasztalt részletgazdagsággal, „elevenséggel” szólaltak meg. A Classic Legend kábel a referencia minőségű elemekből felépített rendszerem mindegyik tagját hozzásegítette a tudása legjavának megcsillogtatásához, anélkül, hogy saját hangot adott volna nekik, a produkció a transzparencia magasiskoláját mutatta be.

A Classic Legend kábelek tökéletes élethűséggel szólaltatták meg a zenét, semmit sem adtak hozzá, semmit sem vettek el belőle, az apró, leheletfinom részletek is hallhatóvá váltak és mérnöki pontossággal képezték le a teret. Hibátlanul azonosíthatóvá vált az előadók helye a színpadon. A hangzásélmény olyanná nemesedett, mintha a koncerten az első, vagy a második sorban, közel a zenekarhoz ültem volna. A másik legfontosabb, amit azonnal érzünk, hogy a Classic Legend semmit sem ad hozzá a zenéhez, a legkisebb mértékben sem színezi el azt. A hihetetlen transzparens megszólalás elvileg ridegebbé, színtelenné tehetné a hangzást, de itt ennek nyomát sem tapasztaltam, ezek a kábelek sem nem sötétítik, sem nem fényesítik a hangot. Éppen a semleges megszólalássukkal kíméletlenül feltárják a rendszer esetleges hibáit, így ha gyenge, vagy bizonytalan a rendszere mélyhang átvitele, a Classic Legend kábel kíméletlenül szembesíti majd ezzel a hibával, de ugyanúgy a közép-, vagy magastartományban is megmutatja a rendszer esetleges gyengeségeit. A Classic Legend kábelek nem arra valóak, hogy elleplezzék, vagy kozmetikázzák a rendszer apróbb-nagyobb hibáit, hogy megszépítsék a rendszere esetleg nem teljesen koherens hangzását. Mint a nagyfelbontású videón, itt is a valóság tükörképét látjuk. Emiatt azután nem mindig lesz boldog attól, amit hall…

A kritikus zenehallgató a legkönnyebben a magastartomány esetleges torzulásait, nem pontos leképezéseit veszi észre. A legtöbbször az énekhangon tapasztalhatunk sok rendszernél némi maszatolást. A hegedű és a rézfúvósok hangzása vékonyodhat el, vagy válhat túlfényezetté, a cintányér hangja veszítheti el az igazi fémes csengését. De nem a Classic Legend kábeleket hallgatva! Ezek a kábelek a legtranszparensebb és legkevésbé színezett hangzású kábelek, amelyeket volt szerencsém hallani. Úgy érzem, hogy a Siltech kábelek tökéletes harmóniában és pontosan a megfelelő levegősséggel szólnak. Semmi sem torzul, a zene finom rezdülései, tranziensei pontosan a helyükön maradnak és szólalnak meg, semmit sem csillapít, semmit sem hangsúlyoz túl a zene legapróbb részleteiből sem. Az altszaxofon pontosan olyan hátborzongatóan szólal meg, mint az élő előadásokon hallhatjuk, a hegedűk hangja sincs felvizezve. A legfeltűnőbb a kábelek hangzásában, hogy mentes mindenféle színezettségtől, a legcsekélyebb jelét sem tapasztaljuk a saját hangzásnak, a harmónia, az életszerű megszólalás marad a fókuszban. A nagy kórusok hangzása sem mosódik össze, miközben kristálytisztán leválik a szóló betéteknél az előadó hangja a kórus háttérhangzásától. Ez talán a legnagyobb próbatétel minden kábel esetében. Hasonlóképpen káprázatos a kábelek mélyfrekvenciás átvitele is (esetemben ez a 35 Hz körüli tartomány), tökéletesen ülnek és ütnek a hangok, hibátlan a ritmika és a dinamika. Érett az akusztikus basszus, valószerű a lecsengés, a lábdob és az üstdob igazán ütősen szólalnak meg, érezzük, ahogy mozog körülöttük a levegő és a lecsengés is abszolút valósághű.

Ezek a kábelek igen finoman, alig észrevehetően diktálják a tempót, a ritmust. Úgy valahogyan, ahogyan a profi dobosok a nagy beütés előtt finom, puha mozdulattal jelzést adnak, így építve fel a nagy hangenergiát, vagy ahogyan a balladáknál egy árnyalattal a ritmus után kullognak, hogy egyedi hangulatot varázsoljanak a történethez. A Classic Legend kábelek az előadást élettel megtöltve, előre lendítve viszik a zenét, mintegy előre érzik az ütemet, ettől azután igazán élvezetessé, lendületessé válik az éppen tolmácsolt mű. Erre részben a kábel hihetetlenül gyors tranziens leképezése is magyarázatot adhat: az egyes hangképek úgy bukkannak elő, mintha egy ugródeszkáról pattannának le.

Ami azonban a Classic Legend kábelt az eddig hallgatott és tesztelt kábelek (többek között Audience, Esprit, Kimber, MIT, Synergistic, Wireworld) élére röpíti, az a zene szövetében rejlő kontrasztok és összetett szerkezeti elemek elképzelhetetlenül precíz felbontása és leképezése. A gitárjátékosok pontosan tudják, hogy mi a különbség a klasszikus gitár melegebb, meghittebb intonációja, kitartott rezonanciája és a flamenco gitár elharapott lecsengése között, de igen sok kábel és zenelejátszó eszköz aligha tudja ezeket a meghatározó finomságokat leképezni. A Classic Legend az üdítő kivétel, ez a kábel képes pontosan visszaadni ezeket a leheletfinom, de meghatározó fontosságú részleteket. Másik jó példa Peter, Paul and Mary „All My Trials” felvételénél a három előadó tökéletesen összehangolt énekében rejlő és az egyes előadókat pontosan azonosító leheletfinom különbségek feltárása. Ezen a felvételen a bariton Paul és a tenor Péter lassan építi fel a harmóniát, tökéletes alapot teremtve Mary enyhén búskomor énekhangjához. Ezt a bámulatosan jól összefont hármas hangzást erősíti a nylon és az acélhúros gitárok finom pendülése, de még az analóg magnetofon szalagzaja is segíti, amit ez a kivételes képességű kábel az időben és térben tökéletesen elhelyezve képes szerves egésszé és hátborzongatóan életszerű előadássá leképezni.

A kábel hangzásminőségének alapos kiértékelése után szóljunk néhány szót a kábelek elsőrangú kikészítéséről, kiviteléről is. A Classic Legend kábelek kiszerelése, kialakításuk finomsága, elegáns megjelenési képük, a gyártásukhoz használt anyagok megválasztása, kellemes tapintása mind arról árulkodik, hogy a Siltech kifejezetten nagy figyelmet fordít arra, hogy az adott termék minősége és esztétikai megjelenése szoros kapcsolatban álljon egymással és megtiszteli a felhasználót azzal, hogy a kábelek árával arányos felhasználói élményt biztosít a számukra. A kábelek minden egyes eleme, tulajdonsága, az igen szigorú minőségellenőrzés kivételesen magas minőséget sugall. Elég csak megérinteni a kábel köpenyét, végigsimítani az ujjunkat a tükörfényes ródium bevonatú csatlakozókon, megcsodálni a kidolgozás osztályon felüli minőségét, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy itt bizony több mint értékarányos szolgáltatást nyújtott a gyártó. A Classic Legend kábelek emellett igen hajlékonyak, kezesek, könnyen csatlakoztathatóak, gond nélkül vezethetőek be az állványok szűk bejáratain, vagy bújtathatóak át a hajlatokon, ahol szükséges. Persze meglehet, hogy sokan úgy vélik majd, hogy nem a cicoma, hanem a nyújtott teljesítmény, az adott kábel zeneisége, a hangok hiteles tolmácsolása számít. Én viszont úgy vélem, hogy a csúcskategóriás audió termékeknél is igaz az, hogy akkor tökéletes a birtoklás élménye, ha a fül és a szem is lehető legtöbbet kapja.

A csúcskategóriás hangzású eszközök világa olyan terület, ahol valójában csak a személyes élmények, benyomások és persze az esetleges pénzügyi korlátok számítanak, szabnak határt. Legendává válhat-e vajon ezen a területen A Classic Legend? Az idő adja majd meg a választ. A magam részéről ehhez csak annyit tehetek hozzá, hogy ez a termék minden korlátozástól mentes, csodálatra méltóan hiteles, mindenféle torzulás, fedettség nélküli igazi zeneiséggel örvendezteti meg a használóját, ezeket a kábeleket használva a zene szívét-lelkét ismerhetjük meg. A saját, sok éves tesztelői és zenehallgatói tapasztalatom alapján állítom, hogy a nagyon jó és a legeslegjobb kábelek közötti mezsgye igencsak szűkre szabott. A Siltech a Classic Legend kábelekkel tökéletes biztonsággal talált be ennek a szűk térnek a közepébe. Olyan terméket alkotott, amely jó eséllyel veheti fel a versenyt az ezen a terepen küzdő bármely, akár az öt számjegyű árcédulát hordozó csúcstermékekkel is. Az én világomban, ahol az árat legalább annyira figyelem, mint az érte kapott teljesítményt úgy látom, hogy aligha kérhetnék annál többet, mint amit ezek a kábelek nyújtani tudnak. Éppen ezért minden fenntartás nélkül igen melegen ajánlom azokat.

Rich Maez és John Baker, a Siltech amerikai forgalmazója, a Monarch Systems alapítói:

 

-         Hogyan, miért jött létre a Monarch Systems?

A cég megalapítása előtt sokat beszélgettünk a viszonteladói hálózatokról és arra jutottunk, hogy vannak még fehér foltok az Egyesült Államok piacán az import és a forgalmazás terén. Sok olyan forgalmazót találtunk, aki ugyan nagy mennyiségben importált különféle, amúgy piacképes terméket, de elmulasztotta kiépíteni a forgalmazáshoz szükséges viszonteladói hálózatát, így csak ült a raktárában felhalmozódott eszközökön. Nem volt bemutató termük, ahol a lehetséges vásárlók megismerkedhettek volna a termékekkel, de sok olyan forgalmazóval is találkoztunk, aki nem tudta a piac egészét megdolgozni, mindenhová eljuttatni a termékeit. Felderengett, hogy vélhetően mi képesek lennénk arra, hogy mindezt jobban, hatékonyabban végezzük. Mivel mindketten gyártói háttérrel rendelkeztünk és pontosan ismertük azt, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a termék vevőre találjon, úgy gondoltuk, hogy képesek lennénk egy kreatív marketinggel és fegyelmezett üzleti tervvel egy sikeres forgalmazói hálózat kiépítésére. Természetesen az a vágy is ösztönzött bennünket, hogy valami olyasmit csináljunk, ami mindkettőnk számára örömet szerez, miközben a termék vásárlói is nyernek az általunk értékesítendő termékekkel. Mindezek motiváltak abban, hogy létrehozzuk a vállalkozásunkat. Az importot és a forgalmazást a Chario márkával kezdtük és azóta több terméket vittünk sikerre ezen a hatalmas piacon.

 

-         A sokéves gyártói tapasztalatuk révén több oldalról is alapos betekintést nyerhettek a csúcskategóriás audió eszközök világába. Mégis mi teszi egyedivé az Önök forgalmazási tevékenységét?

A korábbi évek során kiskereskedelmi tapasztalatokra is szert tettünk, így pontosan tudtuk, hogy mit vár el egy viszonteladó a forgalmazótól: teljes körű, azonnali és hatékony támogatást, alapos és precíz ismertetést, oktatást az értékesítendő termékekre vonatkozóan, hogy meg tudják válaszolni a vevőik esetleges kérdéseit és persze rugalmas, problémamentes kapcsolatot a forgalmazóval. Gyártóként azzal is tisztában voltunk, hogy mit kíván egy gyártó a termékeit forgalmazótól: egy hatékony és teljesítőképes forgalmazói hálózat kiépítését, hatékony marketing munkát, stb. Mivel mindkét területen volt tapasztaltunk, így tudtuk, hogy mik az elvárások és mit hogyan kell csinálnunk ahhoz, hogy azokat teljesíteni tudjuk és ugyanakkor a gyártók velünk szemben támasztott követelményeinek is a legmagasabb szinten meg tudjunk felelni. Igen sokat segített az is, hogy a kerítés mindkét oldalán lévő világot ismertük, hogy tisztában voltunk azzal, hogy mi kell mindkét oldalon a zökkenőmentes, hatékony kapcsolattartáshoz. A Monarch System feladata, hogy a gyártók és a forgalmazók elvárásainak is a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen, sőt lehetőség szerint túl is teljesítse azokat.

 

-         Sokan a gyártó és a kiskereskedő közötti hídnak látják a forgalmazót. Önök is így látják?

Olasz hangsugárzó gyártót, dán erősítőgyártót, lengyel állvány- és tartozékgyártót és holland kábelek gyártóját képviseljük az amerikai piacon. Mindegyik gyártó elég jól ismeri a lehetséges piacát, a sajtót, az ügyfélbázisát, de nem rendelkeznek az adott piac megdolgozásához szükséges egyedi tudással és ismeretekkel. Éppen ezért van szükségük arra, hogy az adott piacot tökéletesen ismerő forgalmazó segítsen a termékeiket elhelyezni az adott területen. Ismert dolog, hogy az USA és Kína a két legnagyobb audió felvevő piac a világon, de mindkét piac teljesen másképp működik. Az egyik területen sikeres forgalmazó vélhetően megbukna a másik piacán, miután teljesen más a két régió üzletviteli gyakorlata. Ez nyilvánvalóan a kisebb piacokra is igaz, mindenütt megvannak a sajátos „játékszabályok”, a sajtóval és a viszonteladókkal való hatékony együttműködés szabályai is eltérőek. A mi dolgunk, hogy megismerjük és hatékonyan alkalmazni tudjuk a saját piacainkon ezeket a szabályokat és így megfeleljünk a gyártó és a piac elvárásainak. Jó kapcsolatot kell kiépítenünk a sajtóval, a kiállításszervezőkkel és a viszonteladókkal, a véleményformálókkal, hogy sikeres lehessen a termékforgalmazás., hogy hatékonyan és pontosan jussanak el a gyártó üzenetei a piachoz. Emellett természetesen az import- és belső forgalmazási logisztikát is tökéletesen értenünk és gyakorolnunk kell.

Természetesen sokat segít a munkánkban a viszonteladóktól és a piactól kapott visszajelzés és meg kell találnunk a módját annak is, hogy ezt a gyártókkal szemben is érvényesíteni tudjuk, hogy pontosan azt a terméket kapjuk, amit a piac vár tőlünk. Ez segít a termékfejlesztésben, a piacépítésben és ugyanakkor az ügyfél megelégedettség mértékét is nagymértékben javítani képes.